Programma 2024

Ruimtelijke Ordening

Onze visie op ruimtelijke ordening

Er wordt ingezet op de realisatie van sociale woningen in Herenthout. Dit gebeurt in samenspraak met de sociale huisvestingsmaatschappijen en andere partners, om ervoor te zorgen dat er voldoende betaalbare huisvesting beschikbaar is voor mensen met een laag inkomen.

Daarnaast wordt er ook gewerkt aan het versterken van de sociale cohesie in de kernen, door bijvoorbeeld in te zetten op gemeenschappelijke tuinen of ontmoetingsplekken. Op die manier wil de gemeente Herenthout werken aan een inclusieve en duurzame samenleving, waarin iedereen zich thuis voelt en kan genieten van een goede levenskwaliteit.

Verder zal er ook aandacht worden besteed aan het behoud van het landelijk karakter van Herenthout, door in te zetten op het behoud en de versterking van groene zones en natuurlijke landschappen. Hierbij zal er rekening worden gehouden met duurzaamheid en milieubescherming, zodat de leefomgeving van de inwoners beschermd en verbeterd wordt.

Leefmilieu Herenthout

Vogelopvangcentrum VOC Herenthout

Het stimuleren van duurzame energie en groene initiatieven zijn essentieel voor het creëren van een gezonde en leefbare omgeving in Herenthout.

N-va Herenthout wil inzetten op het informeren van de Herenthoutenaar over de huidige subsidies betreffende duurzame energie en ecologisch bouwen.

Daarnaast is het belangrijk om zwerfvuil te verminderen en het afvalbeheer te optimaliseren. Door bewoners bewust te maken van hun impact op het milieu kunnen zij hun gedrag aanpassen en bijdragen aan een schonere leefomgeving.

Het beschermen en behouden van natuur en biodiversiteit in Herenthout is van groot belang. Ook het aanleggen van meer groen en openbare parken draagt bij aan een gezondere leefomgeving en meer biodiversiteit.

Ook het verbeteren en uitbreiden van fiets- en wandelpaden stimuleert duurzame mobiliteit en draagt bij aan een gezondere levensstijl van inwoners.

Tot slot is het optimaliseren van waterhuishouding en rioleringen voor klimaatbestendigheid een belangrijk aspect. Door regenwater op te vangen en te hergebruiken kan wateroverlast worden voorkomen en het grondwaterpeil op peil worden gehouden.

Sociale zaken en Welzijn

Sint-Gummaruskerk Herenthout

Samen met jonge gezinnen streven we naar een kindvriendelijke gemeente waarin iedereen zich thuis voelt. Het lokale bestuur neemt zijn verantwoordelijkheid als regisseur in het aanbieden van kwalitatieve voorschoolse en buitenschoolse kinderopvang.

We geloven in een inclusief gemeentelijk beleid waarin iedereen gelijke kansen krijgt, ongeacht achtergrond of situatie. We willen ervoor zorgen dat elk kind de nodige ondersteuning en zorg krijgt om zich optimaal te ontwikkelen.

Daarom zetten we in op het versterken van sociale zaken en welzijn, met extra aandacht voor kwetsbare gezinnen, alleenstaande ouders en mensen met een beperking. We willen hen ondersteunen en begeleiden zodat ook zij volwaardig kunnen deelnemen aan onze samenleving.

Wij streven ernaar om de zorg en gezondheid in onze gemeente te optimaliseren. Door samenwerking tussen verschillende gezondheidsactoren binnen de eerstelijnszone te stimuleren, kunnen we de zorg beter afstemmen op de behoeften van onze inwoners.

Daarnaast willen we inzetten op preventie, door het promoten van een gezonde levensstijl. Dit doen we niet alleen naar onze inwoners toe, maar ook naar onze eigen gemeentelijke medewerkers.

Om de toegang tot zorg te vergemakkelijken, willen we het centraal zorgloket beter bekend maken. Op deze manier kunnen inwoners snel en efficiënt geholpen worden bij vragen of problemen op het gebied van zorg en welzijn.

Onze gemeente streeft naar een inclusieve samenleving waarin iedereen, ongeacht eventuele beperkingen, volledig kan deelnemen aan het dagelijks leven. Daarom zetten wij ons in voor een integrale toegankelijkheid van alle openbare gebouwen en het openbaar domein, zodat inwoners met een beperking zich zonder zorgen kunnen verplaatsen in onze gemeente.

Personen met een beperking kunnen zich ook richten naar het centraal zorgloket met al hun vragen en opmerkingen. Zij kunnen advies uitbrengen.

Wij geloven dat het belangrijk is om ouderen een stem te geven in het lokale beleid. Een seniorenbehoeftenonderzoek kan helpen om de knelpunten en behoeften van ouderen in kaart te brengen, zodat hier gericht op ingespeeld kan worden.

Daarnaast speelt het lokaal dienstencentrum een belangrijke rol bij het versterken van de zelfredzaamheid en het sociale netwerk van ouderen, door hen de mogelijkheid te bieden om deel te nemen aan diverse activiteiten.

Digitalisering is niet meer weg te denken in onze samenleving. Het is belangrijk dat inwoners de nodige vaardigheden ontwikkelen om mee te kunnen gaan in deze snel veranderende wereld. Daarom is het van groot belang dat we inwoners stimuleren en de middelen aanbieden om deze vaardigheden te ontwikkelen. Zo kunnen zij optimaal gebruik maken van alle digitale mogelijkheden die er zijn en volledig deel uitmaken van de digitaliserende samenleving.

In ons lokale verkiezingsprogramma staat het structureel aanpakken van armoede centraal.

Er zijn tal van premies, tegemoetkomingen en voordelen beschikbaar voor specifieke doelgroepen en thema's, maar deze worden niet automatisch toegekend. Daarom is het essentieel dat mensen hun aanvragen in orde brengen en hun situatie grondig evalueren. Onze sociale diensten van het OCMW zullen bij steunaanvragen altijd een diepgaand sociaal en financieel onderzoek uitvoeren en een huisbezoek afleggen om de behoefte vast te stellen.

Wij hechten veel waarde aan een evenwicht tussen rechten en plichten. De N-VA staat voor een beleid waarin mensen de juiste ondersteuning krijgen om uit armoede te geraken, maar ook gestimuleerd worden om actief mee te werken aan hun eigen toekomst. Samen streven we naar een samenleving waarin iedereen de kans krijgt om uit armoede te breken en volwaardig deel te nemen aan de maatschappij.

Vrije Tijd

Sportcentrum 't kapelleke Herenthout

De gemeente als samenhangende gemeenschap

Het verkiezingsprogramma van onze partij staat in het teken van een levendige en actieve gemeenschap, waarin vrije tijd en ontspanning voor iedereen toegankelijk zijn.( oa door het gebruik maken van de Uitpas Kempen) Wij geloven dat vrijwilligers en het verenigingsleven een essentiële rol spelen in het versterken van de gemeenschap. Daarom willen wij investeren in het ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk en verenigingen. We willen zorgen voor goede faciliteiten en ondersteuning, zodat zij hun waardevolle bijdrage kunnen blijven leveren aan onze gemeente.

Een kwalitatief sportbeleid voor iedereen

We streven naar een gezonde en groene leefomgeving waar mensen kunnen sporten, wandelen en genieten van de natuur. We willen daarom investeren in het onderhoud van groene zones, speeltuinen en sportvoorzieningen.

Sport speelt een belangrijke rol in onze samenleving. Het draagt bij aan een gezonde levensstijl, zorgt voor ontspanning en verbindt mensen met elkaar. Daarom vinden wij het belangrijk dat iedereen de mogelijkheid heeft om te sporten, ongeacht leeftijd, mensen met een beperking, achtergrond of inkomen.

Wij willen investeren in sportfaciliteiten en -voorzieningen, oa opwaarderen en uitbreiden van sportcentrum ’t Kapelleke. Daarnaast willen wij ook sportclubs en -verenigingen ondersteunen, zodat zij hun activiteiten kunnen blijven aanbieden en toegankelijk blijven voor iedereen. Bovendien kan naschoolse opvang ook sportief extra faciliteren voor alle kinderen en jongeren.

Gemeenschapsvormend cultuurbeleid

Vrije Tijd legt een sterke nadruk op het belang van cultuur als gemeenschapsvormend element in onze samenleving. Het is essentieel dat cultuur toegankelijk is voor zowel jong als oud, en dat onze polyvalente zalen en zaal Lux optimaal benut worden.

Een goed voorbeeld hiervan is Lindehofke, een polyvalente zaal die een divers aanbod aan culturele activiteiten biedt voor verschillende doelgroepen. Het is belangrijk dat zo'n culturele zalen alle ruimte krijgen om te bloeien en te groeien, zodat mensen van alle leeftijden en achtergronden kunnen genieten van cultuur.

Vrije Tijd pleit dan ook voor een beleid dat investeert in het stimuleren van culturele activiteiten en het ondersteunen van initiatiefnemers.

Bibliotheek meer toegankelijke maken en openstellen voor atypische activiteiten zoals studeerruimte, voordrachten….

 

Ruimte voor kinderen en jongeren

Het belang van vrije tijd voor kinderen en jongeren is ons als partij zeer dierbaar. Vrije tijd biedt hen immers de kans om te ontspannen, te ontwikkelen en zichzelf te ontplooien. Denk hierbij aan sportclubs, culturele verenigingen, jeugdhuizen en buurthuizen.

Daarnaast willen wij als partij ook inzetten op het creëren van veilige en toegankelijke speel- en ontmoetingsplekken voor kinderen en jongeren in de buurt.

 

Toerisme als troef

Toerisme is een belangrijke troef voor onze regio. Het zorgt niet alleen voor economische groei en werkgelegenheid, maar ook voor de bevordering van de vrije tijd en het welzijn van zowel inwoners als bezoekers. Daarom is het van groot belang dat we blijven investeren in de ontwikkeling van toerisme en vrije tijd.

Onze regio beschikt over prachtige natuur, cultureel erfgoed en unieke evenementen die een grote aantrekkingskracht hebben op toeristen. Om dit potentieel optimaal te benutten, moeten we blijven investeren in het promoten van onze regio als toeristische bestemming. Hierbij is het belangrijk om niet alleen in te zetten op de bekende trekpleisters, maar ook op de verborgen pareltjes die onze regio te bieden heeft.

Onderwijs en kinderopvang

School Herenthout

Het lokaal onderwijs en kinderopvang is het kloppend hart van de samenleving.

Multi-inzetbare scholen

Als N-VA zetten we actief in op het multifunctioneel gebruik van schoolinfrastructuur. Daarom willen we schoolgebouwen ook buiten de schooluren openstellen voor het verenigingsleven.

 

Flankerend onderwijsbeleid

In ons verkiezingsprogramma voor het onderwijs staat de opleiding van elk kind centraal. We willen ervoor zorgen dat elk kind de kans krijgt om zich optimaal te ontwikkelen, ongeacht hun achtergrond. Daarom willen we blijven investeren in huiswerkbegeleiding en opvoedingsondersteuning.

Het is belangrijk dat kinderen de nodige ondersteuning krijgen bij het maken van hun huiswerk. Niet alle ouders hebben de mogelijkheid of kennis om hun kinderen hierbij te helpen, daarom willen we huiswerkbegeleiding aanbieden op scholen. Op die manier kunnen kinderen hun schoolwerk beter begrijpen en voltooien, wat hun schoolprestaties ten goede zal komen.

Daarnaast is het van groot belang om mogelijke taalproblematiek aan te pakken. Niet alle kinderen hebben dezelfde taalvaardigheden en dit kan een belemmering vormen voor hun educatieve ontwikkeling. Door gerichte taalprogramma's en ondersteuning aan te bieden, kunnen we ervoor zorgen dat alle kinderen gelijke kansen krijgen in het onderwijs.

 

Kinderopvang

Het is belangrijk dat kinderen en jongeren toegang hebben tot kwalitatief goede kinderopvang, waar zij zich veilig en thuis voelen. Daarom zetten wij ons in voor het versterken van de lokale kinderopvangvoorzieningen, zodat er voldoende plekken beschikbaar zijn en de kwaliteit gewaarborgd blijft.

Daarnaast vinden wij het belangrijk dat kinderen en jongeren de mogelijkheid krijgen om hun vrije tijd op een zinvolle en leuke manier door te brengen.

Veiligheid

Grote Markt Herenthout

In ons verkiezingsprogramma staat veiligheid hoog op de agenda. Wij willen ervoor zorgen dat onze gemeente een veilige plek is waar inwoners zich thuis voelen en zich vrij kunnen bewegen. Om dit te realiseren, hebben wij de volgende speerpunten op het gebied van veiligheid.

Preventie

Wij willen inzetten op preventieve maatregelen om criminaliteit en overlast te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld door het bieden van voorlichting over veiligheid aan inwoners.

Handhaving

Wij vinden het belangrijk dat er streng wordt opgetreden tegen criminaliteit en overlast in de gemeente. Daarom willen wij voldoende handhavingscapaciteit waarborgen en samenwerken met politie en andere instanties om de veiligheid te waarborgen.

Samenwerking

Veiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid en daarom vinden wij het belangrijk om samen te werken met inwoners, ondernemers, politie en andere partners. Door samen te werken, kunnen we effectief en efficiënt optreden tegen onveilige situaties.

Veilige wijken

Wij willen investeren in veilige en leefbare wijken waar inwoners zich veilig voelen. Dit kan bijvoorbeeld door het verhogen van de sociale controle, het verbeteren van de verlichting en het aanpakken van verloedering in de buurt.

Hulpverlening

Wij willen ervoor zorgen dat hulpverleners zoals politie, brandweer en ambulance snel ter plaatse kunnen zijn in geval van nood. Daarom willen wij investeren in een goede bereikbaarheid en beschikbaarheid van hulpdiensten in onze gemeente.

Wonen

Nieuwe Woningen Herenthout

Het centrale loket biedt ondersteuning bij het bouwen, verbouwen, renoveren en aanvragen van energiepremies, met snelle en tijdige goedkeuringen.

Verder hechten we veel belang aan het behoud van voldoende open ruimte in onze gemeente, door te verdichten zorgen we ervoor dat we efficiënt omgaan met de beschikbare ruimte en tegelijkertijd het landelijk karakter van onze gemeente behouden en stimuleren we de private markt om een groter aanbod te creëren dat de woningprijzen drukt en zorgt voor meer betaalbaar wonen.

Om tot slot ook het probleem van verkrotting en verloedering aan te pakken, houden we een actieve inventaris bij van leegstaande en verwaarloosde panden en heffen we hierop een lokale belasting. Op die manier willen we eigenaars aansporen om hun panden te renoveren of te herbestemmen.

We willen het geconventioneerd huren en verhuren van woningen stimuleren, met als specifieke focus het creëren van woonmogelijkheden voor ouderen die behoefte hebben aan zorg. Door het aanbieden van aangepaste woningen en diensten op maat, streven we ernaar om ouderen in staat te stellen om zelfstandig en comfortabel te blijven wonen, zelfs als ze extra zorg nodig hebben. Op deze manier willen we een bijdrage leveren aan het bevorderen van levenslang wonen en een gevoel van veiligheid en geborgenheid bieden aan ouderen in onze gemeenschap.

Mobiliteit

Heraanleg Boudewijnlaan

N-va wil inzetten op meer en betere fietspaden, alsook fietsstraten. Bvb. Bergense steenweg wordt fietsstraat tot aan het sportcentrum. Voor de N-VA is de fiets een volwaardig en handig transportmiddel. En goed voor de gezondheid bovendien. Steeds meer Vlamingen stappen op de fiets, en de diversiteit van de fietsen neemt toe. We maken daarom werk van meer ruimte voor onze fietsers, zodat ze zich veilig kunnen verplaatsen. Daarbij hanteren we een netwerkaanpak en een veilige aansluiting op de fietsostrades. 

We willen nadenken om de markt om te vormen tot een levendige, groenere en toegankelijkere plek voor iedereen. Wij geloven dat een vermindering van het autoverkeer, het ontharden van de omgeving en de vergroening van de markt bijdragen aan een hogere levenskwaliteit.

Promoten van deelauto’s.

Cambio autodelen is een flexibele en milieuvriendelijke manier om een auto te gebruiken in Vlaanderen. Het biedt een verscheidenheid aan voertuigen die je kunt huren, van kleine stadsauto's tot grote bestelwagens, wat handig is voor alles van familiebezoeken tot kleine verhuizingen. Met een eenvoudig prijsmodel, inclusief brandstof, verzekering en onderhoud, is het een kosteneffectieve optie die ook bijdraagt aan het verminderen van het aantal auto's op de weg, wat leidt tot minder verkeer en vervuiling. 

Inzetten op het verbeteren van de voetpaden.

In Vlaanderen is er een groeiende aandacht voor de kwaliteit van voetpaden. Initiatieven zoals de 'Keizer Voetganger'-campagne benadrukken het belang van veilige en toegankelijke voetpaden voor iedereen. Met concrete doelstellingen streven we ernaar om tegen 2030 alle voetpaden obstakelvrij te maken, wat de mobiliteit voor ouderen, gezinnen met jonge kinderen en mensen met een beperking aanzienlijk zal verbeteren. Lokale besturen werken stapsgewijs aan verbeteringen, ondanks budgettaire en logistieke uitdagingen, om te zorgen dat voetgangers zich veilig en comfortabel kunnen verplaatsen. 

Economie en middenstand

Midden de Molenstraat

Als N-VA staan wij voor een sterk economisch beleid dat de lokale ondernemers ondersteunt en kansen biedt. Wij streven naar een leefbare kern waar mensen graag verblijven en winkelen. Daarom zetten wij in op het creëren van een aangename en gezellige openbare ruimte met extra groen en terrassen.

Stimuleren van ondernemerschap

Wij willen een ondernemingsvriendelijk beleid voeren door de gemeentelijke administratie klantvriendelijk te maken en te zorgen voor één aanspreekpunt voor ondernemers. Bijvoorbeeld: tijdens wegenwerken bieden wij vrijstellingen op de bedrijfsbelasting om de lokale economie te ondersteunen.

We gaan indien mogelijk alle aankopen doen bij plaatselijke handelaars.

Door het aanleggen van een databank met leveranciers en het organiseren van het centrummanagement, willen wij als gemeente actief ingrijpen en ondersteunen waar nodig. Wij streven naar een florerend handelsleven door regelmatig in gesprek te gaan met handelaars en handelaarsverenigingen. Samen zetten we ons in voor een sterke economie en bloeiende middenstand in onze gemeente.

Bestuur: organisatie en financiën

Netwerken in eigenheid

In ons verkiezingsprogramma staat schuldverlaging en het instellen van een rentecap centraal. Hiermee willen we ervoor zorgen dat de financiële positie van onze gemeente wordt versterkt en dat we op lange termijn duurzaam kunnen blijven investeren in onze samenleving.

Daarnaast streven wij naar vereenvoudiging van belastingcategorieën, waarbij we de sturende kracht van belastingen willen behouden om andere beleidsdoelstellingen te ondersteunen. Op deze manier willen we een eerlijk en transparant belastingstelsel realiseren dat de belangen van alle inwoners en ondernemers behartigt.

Ook hechten wij veel waarde aan samenwerking over de gemeentegrens heen, zonder dat dit hoeft te leiden tot een fusie. Hierbij schuwen wij geen taboe of discussie zolang de Herenthoutenaar er maar bij wint. Wij geloven dat door intensieve samenwerking met andere gemeenten we efficiënter kunnen werken en betere resultaten kunnen behalen voor onze inwoners.

Daarnaast willen wij een neutrale en onpartijdige dienstverlening garanderen, waarbij fysieke loketten essentieel zijn.

Met deze speerpunten willen wij ons hard maken voor een financieel gezonde gemeente die klaar is voor de toekomst en waarin de belangen van alle inwoners centraal staan.

Grote projecten

Molenhuis Herenthout

De lopende dossiers verder afwerken:

  • Zaal Lux (podiumzaal)
  • Ter Voncke (feestzaal)
  • Jeugdhuis
  • Onderhoud van het patrimonium
  • Optimalisatie Herenthoutse mobiliteit
  • Kruispunten op ringweg verder afwerken zodat deze overal voorrang krijgen.

Nieuwe dossiers:

  • Vergroening markt (rekening houden met voldoende parking)
  • Driane (voorbereiding van huisvesting conform de wetgeving)